Türkiye’nin Yöresel Tatları Buttefly’da
18-02-2022
17:33
Asırlardır bizi besleyen verimli Anadolu topraklarına bir tür gönül borcumuzu ödemek istedik. İşte böyle doğdu ‘Butterfly ile Türkiye’nin Yöresel Tatları’ Koleksiyonu. Ve kimi ücrada kalan, kimi bulunduğu bölgenin imzası haline gelmiş olan ve her biri kendi yöresinin en özel ürünlerinden sayılan bu kıymetli malzemeleri Butterfly çikolatalarımızla harmanladık. Yöresel lezzetler koleksiyonunda kullandığımız malzemeleri temin ederken ilk ele, yani ürünü üreten üreticiye ve böylece de ürünün aslına ulaştık. Coğrafyamızın kimlikleştirdiği bu malzemelerin yerel tohumlarımızdan yetişmiş olması ise ürünleri bizim için özel kılan başka faktördü. Biz bu koleksiyon ile Anadolu’yu özel tatlarıyla öğrenmek ve daha iyi anlamak istedik.
Ege Yöresi
Yöresel Tatlar ’ın Ege Koleksiyonunda Çeşme Yarımadasının damla sakızını, Aydın’ın Söke ilçesinin Yamaç Köyü’nde yapılan tatlı-acı kırmızı toz biberi ve Afyon Bolvadin’den gelen mavi haşhaşı kullandık. Çeşme Yarımadası dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetişebildiği nadir coğrafyalardan biridir. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan sakız, yemekten içkiye, parfümden ilaca hayatımızın pek çok alanında kendine yer edinmiştir. Söke’nin Yamaç Köyü’nde yapılan tatlı acı kırmızı toz biberimiz dalında kızararak kurumaya bırakılan yeşil çarliston biberlerinden elde edilmiştir. Çok eski yıllardan beri Anadolu’da tarımı yapılan ve Bolvadin’den gelen mavi haşhaş ise içeriğindeki % 55 yağ oranı ile dikkat çekiyor.
Güneydoğu Anadolu Yöresi
Yöresel Tatlar ’ın Güneydoğu Koleksiyonunda Mezopotamya’nın toprak ve tarih mirasını her bir hücresinde taşımaya devam eden Gaziantep’ten Boz Antep fıstık, menengiç ve nar ekşisini kullandık. Fıstığın dış kabuğunun açık sarı renkte olduğu, olgunlaşma öncesindeki evresine boz fıstık denir. Boz fıstığın içi dolgun olmaz, kokusu ve tadı olgunlaşmış olana göre daha yoğun olur. Kullandığımız menengiç, Antep fıstığıyla aşılanmış, dağlık kırsal bölgelerde yetişen yabani menengiç ağaçlarından elde edilmektedir. Türk kahvesi tadı vardır. Kullandığımız nar ekşisi mayhoş Hicaz narı ile tatlı narın suyunun süzülüp bakır kazanlar içerisinde odun ateşinde pekmez kıvamına gelene kadar kaynatılması suretiyle elde edildi.
Akdeniz Yöresi
Yöresel Tatlar ’ın Akdeniz Koleksiyonunda Antalya’ nın keçiboynuzunu, Mersin’in turuncunu ve Antakya’nın tahinini kullandık. Güçlü bir besin kaynağı olan keçiboynuzu Akdeniz ikliminin hakim olduğu coğrafyalarda doğal olarak yetişir. Antioksidan özelliğine sahip, hücrelerimizi kansere karşı koruyan gallik asit içerir. Akdeniz’de çok yaygın olan turunç, mayhoş tadıyla yörede kimi zaman limon yerine kullanılsa da yüksek aromatik özellikleri sebebiyle kabuğuna daha çok kıymet verilir. Tahin, bölge mutfağında korkusuzca pek çok malzemeyle eşleştirilerek yörenin lezzetli yemeklerine imzasını atar. Bu seride kullanılan tahin Amik Ovası’nın yerli cins susamlarıyla üretildi.
Doğu Anadolu Yöresi
Yöresel Tatlar’ ın Doğu Anadolu Koleksiyonunda Malatya’dan gelen çir kayısı ile Datça’nın Sındı Köyü’nden gelen sıra bademi, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinden gelen ceviz ile Niğde’den gelen vişne kurusunu ve ayrıca Elazığ’ın Ulukale ilçesinin dutunu kullandık. Doğal yöntemlerle kurutulmuş çir kayısıyı lezzet farkı belirgin olarak hissedilebilen sıra badem ile eşleştirdik. Kullandığımız Elazığ’ın Ulukale dutunu diğerlerinden ayıran en önemli özellik diğer bölgelerde yetişenlere göre şeker oranının daha yüksek olması ve üzerindeki meyvesinin siyah değil beyaz olmasıdır. Artık fazla bulamadığımız ince kabuklu, yüksek yağ oranlı leziz yerli bir cins olan Adilcevaz cevizinin yanına Niğde’nin minik taneli, yoğun lezzetteki vişnesinin kurutulmuşunu kullanarak farklı bir tat harmonisi yarattık.