Şekersiz Çikolata
14-03-2022
09:19
Çikolata, tadıyla binlerce yıldır birçok medeniyet tarafından sevilerek tüketilen bir lezzettir. Bu lezzete hayat veren kakao çekirdekleri ise M.Ö. 1500’lü yıllarda Meksika’da yaşayan Olmekler tarafından kullanılmaya başlanmış ve ‘kakawa’ adıyla anılmıştır. Milattan önce 400- Milattan sonra 100 yılları arasına denk gelen tarihlerde ise Mayaların kullanmaya başladığı ‘kakao’ sözcüğü ile tanışmaktayız. Mayalar, kakaoyu kutsal kabul ettikleri törenlerde kullanmıştır çünkü kakao çekirdeklerinin Maya tanrıları tarafından efsanevi dağlarda bulunduğuna inanılmaktaydı.
Daha sonra M.S 1300’lü yıllarda kakaoya Aztekler’de rastlamaktayız. Tıpkı Mayalar gibi Aztekler de kakaoya büyük anlamlar yükleyip onu kutsal törenlerinde sıcak ya da soğuk içecek olarak kullanmışlardı. Hatta Aztekler kakaoya öyle değer veriyorlardı ki bu kahverengi çekirdekleri para olarak kullanmaya başladılar. Bazı kayıtlarda kakao çekirdeklerinin altından daha kıymetli olduğuna dair işaretler bile bulunmaktadır.
Tarihte biraz daha ilerlemek gerekirse İspanyolların 1517’de gerçekleştirdiği Yukatan ve Meksiko işgali sonucunda kakao çekirdeklerinin para birimi olarak kullanılması, bu çekirdeklerin Avrupa yolculuğunu başlatır. İspanyollar, ardından İtalyanlar, Fransızlar… İşte çikolatanın serüveni, uluslararası etkileşimlerle popülerliğini dünyaya dalga dalga dağılarak devam ettirmiştir.
Tüm bunların yanında 1640’lı yıllarda çikolatanın Lion Kardinali olan Alphonse de Richelieu tarafından ilaç olarak satıldığı kayıtlara geçmiştir. Böylece çikolatanın çeşitlerinin artmasının önü açılmış ve ülkeler arası yolculuğu da bu yıllarda hareketlilik kazanmıştır. 19. yüzyıla geldiğimizde eczanelerin yanında pastanelerde ve çarşı-pazarda çikolataya ulaşmak mümkün hale gelmiştir. 1816’da Paris’te çikolatalı ilaçlar üretilmeye başlanmıştı. 1847’de ise İstanbul’da, Ottoni Eczanesi’nde çikolatalı ilaç satıldığını Journal de Constantinople gazetesindeki ilanla görebilmekteyiz. Aynı yıl içinde tablet çikolata üretimi başlar ve artık Olmekler, Mayalar ve Azteklerle öyküsü başlayan kakao çekirdekleri; tarihin unutulmayacak lezzeti olarak hayatımızda yerini alır.
Şekersiz Çikolata Nedir, Faydaları Nelerdir?
Çikolatanın günümüzde pek çok çeşidiyle karşılaşmamız mümkündür. Her zevke uygun, birçok şekilde çikolataya rahatlıkla ulaşabilmemiz de oldukça kolaydır. Çikolatanın büyüleyici tadına karşı koymak ya da damağımızda oluşturduğu hazzın hiç bitmemesini istemek, bağ duygunuzu pekiştirebilmektedir. Adeta büyülü bir çikolata ailesi olan Butterfly, çikolata çeşitlerinde yelpazeyi oldukça geniş tutmaktadır. Stevialı çikolatalardan içeriğinde hiçbir şeker ya da türevi bulunmayan saf çikolataya dek pek çok seçenek sunarken sağlığınızı korur ve keyfinizden vazgeçmeyeceğiniz bir lezzet şölenine sizi alır götürür. Peki, nedir bu stevialı ya da şekersiz çikolata?
Normal çikolata; şeker ve kavrulmuş kakao parçalarının karıştırılmasıyla elde edilen macunun yumuşak, pürüzsüz duruma getirildikten sonra kalıplara dökülmesiyle yapılmaktadır. Tabi fabrikasyon sürecinde çikolatayı çeşitlendirirken değişik malzemeler, koruyucular, katkı malzemeleri de eklenmektedir. İşte tam burada sağlığımızı tehdit eden şeyin aslında çikolata değil, çikolatanın raf ömrünü arttıran ve çeşitlendirme amacıyla kullanılan yapay aroma ya da koruyucu gibi maddeler olduğunu görebiliriz.
Butterfly, çikolatalarını hazırlarken tamamen organik kakao taneleri kullanır ve en önemlisi de bu çikolatalar el yapımıdır. Butterfly çikolatalarında, sağlığınızı tehdit edebilecek herhangi bir katkı maddesi ile karşılaşmayacağınız gibi şeker konusunda hassas olanlar için de şeker yerine doğal stevia bitkisi kullanır. Butterfly’ın usta çikolatacıları, bu şekersiz çikolataların organik kakao çekirdeklerini Tanzanya-Kokoa Kamili’den getirip elde teker teker seçer ve ayıklar. Fermente edilip güneşte kavrulduktan sonra elde ayıklanan bu altın taneler orta derecede kavrulur. Daha sonra kabuklarından ayrıştırılarak konçlanır, temperlenir. Oluşan çikolataya şeker yerine stevia eklenir. Butterfly’ın %80 Tanzanya Diyet Rocher Şekersiz Çikolatasında saydığımız bu aşamalardan sonra badem ve tarçın tozu ilave edildikten sonra kaşık dökme usulüyle kaya parçası şekli verilir. Tadına doyamayacağınız lezzet artık damaklarınızı renklendirmeye hazır…
Farklı şekillerde, ebatlarda ve aromalarda çeşit arayanlar için Butterfly; You Are Much Sweeter- Şekersiz Bitter Çikolata, Kakao Nibsli Stevialı %84 Bitter Madlen Çikolata, Mürdüm Erikli Stevialı %74 Tanzanya Çikolata gibi pek çok şekersiz çikolata çeşidine sahip olmakla beraber el yapımı şekersiz çikolatada kalbinizi fetheden bir markadır.
Sağlıklı, el yapımı çikolata işini daha da üst seviyeye taşıyan Butterfly; özenle yetiştirilmiş, organik kakao çekirdeklerinin gücüne güvenerek el emeği ile içeriğinde hiçbir şeker, sakkarin hatta stevia bile bulunmayan şekersiz çikolata da üretmektedir. Bunlardan biri olan Vegan beslenmeye uygun, içinde lesitin ya da glüten içermeyen %100 Kakao Bitter Madlen Çikolatadır. Alışılmışın dışındaki bu çikolata, kavrulmuş organik kakao tanelerinin melanjör vasıtasıyla akışkan hale getirilmesi ve hiçbir şeker veya başka bir malzeme eklenmeden direkt olarak kalıplara dökülmesiyle hazırlanır. Sadece organik kakao nibslerden oluşan bu üründe kakao yağı dışında başka bitkisel veya hayvansal yağ bulunmamaktadır. Dolayısıyla %100 Kakao Bitter Madlen Çikolatanın diyabetik, antioksidan ve ketojenik olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Bu şekersiz çikolataya alternatif olarak "Size 0- Ketojenik Çikolata” yı da denemenizi tavsiye ederiz.
Sevdiklerinize her an gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz tüm bu saydığımız şekersiz çikolatalar ve daha fazlasına Buttarfly’ın web sitesindeki "fit çikolata” kategorisinden ulaşabilirsiniz. Kutlamalarda, özel günlerinizde ya da hayatınızın rutin akışında sizi renkli tatlarla tanıştıran Butterfly’ın damağınızda açacağı gizemli kapıya hazır olun.
Organik Kakaonun Bilimsel Faydaları
Kahverengi altın çekirdeklerin sağlığımıza katkıları saymakla bitmez… Kakao; göz ve cilt sağlığımız için gerekli olan, aynı zamanda antioksidan özelliği olan E vitamini; bağışıklığı güçlendiren, yorgunluğa iyi gelen B vitamini ve hücrelerin yenilenmesi, kasların güçlenmesi için gerekli olan magnezyumu bol miktarda içermektedir. Yine göz, saç, tırnak ve cilt sağlığına katkıda bulunan; bağışıklık sistemini destekleyen; antioksidan özelliği olan çinko da kakao çekirdeklerinden alabileceğimiz bir elementtir. Bunların yanında kakao; kemik ve diş sağlığı için önem teşkil eden kalsiyuma, doku yapımında kullanılırken hücrelere enerji üreten ve protein üretimi için gerekli olan bakıra, iskelet ve kalp kası aktivitelerinde büyük rol oynayan potasyuma sahiptir. Eksikliğinde kalp rahatsızlıkları ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi durumlar görülen demir de kakaonun bize sunduklarından biridir. Tırak, saç, deri gelişimi; kan şekeri kontrolü, vücuttaki toksinlerin temizlenmesi, safra üretimi gibi konularda vücudumuz için gerekli olan kükürt de kakaonun içeriğinde mevcuttur.
Kakao çekirdekleri; kanser, diyabet ve osteoporoz rahatsızlıklarıyla savaşan ve eksikliğinde çocuklarda raşitizm hastalığı ortaya çıkabilen D vitaminini de içinde barındırır. Tüm bunların yanında düşük ışıkta iyi görüş elde etmemizi sağlayan; göz retinasında renk pigmentleri üreten; kemik, diş, mukus zarları, cilt yapıları ve yumuşak dokuyu koruyan A vitamini de içermektedir.
Şekersiz Çikolatanın Faydaları
İçeriğinde antioksidan özelliği bulunan kakao sayesinde çikolatanın bedenimizde oluşturmaya başladığı şifaya göz atalım şimdi: Çikolata hem fiziksel hem ruhsal açıdan pek çok yararlı özelliğe sahiptir. Bilimsel araştırmalara göre uzmanlar tarafından her gün az da olsa özellikle bitter çikolata tüketilmesi önerilmektedir.
İçeriğinde herhangi bir koruyucu ya da katkı maddesi içermeyen çikolataların tüketilmesiyle kalp-damar hastalıklarının önüne geçilebilir, kan kolesterol seviyesinin düşmesi sağlanabilir. Böylece kalp krizi görülme riski de azalır. Çikolata, yüksek tansiyonu düzenlerken diyabet risk oranını da düşürmektedir. Zihin aktiviteleri ile beraber çikolata tüketimi sayesinde hafıza sorularına olumlu katkılarda bulunur. Mutluluk hormonu olarak anılan "seratonin" in salınımını sağlayarak zihin sağlığını korur, odaklanmayı kolaylaştırır böylece stres düzeyimizin azalmasında etkin rol oynar. Bu da depresyonun önüne geçmesine olanak tanımaktadır.
Tüm bunlara ek olarak şekerin zararlarından korunmak için şekersiz çikolata tüketmek, bilim insanları tarafından şiddetle tavsiye edilen bir durumdur. Şekersiz çikolatanın vücudumuzda oluşturduğu olumlu etkilerinin farkına vardığımızda sadece organik kakao tanelerinin gücünü hissetmek kaçınılmaz olacaktır.