Bean to Bar
04-11-2021
22:04
Butterfly hiç durmadan keşfeden, gelişen, değişen, öğrenen ve yenilenen bir markadır. Bu sayede 2013’den beri artizanal el yapımı çikolatacı olarak ayaktayız. Kısa süre önce endüstriyel çikolatada karşılaşmadığımız Bean to Bar (Çekirdekten Çikolata Bara) akımının tat notalarıyla tanıştık. Böylece, İstanbul’da 17 senedir çikolata eriticisi olan Butterfly, kısa süre önce çikolata çekirdeği kavurucusu oldu.
Bean to Bar Tanzanya
Bu çikolata bar için, fermente edilmiş ve güneşte kurutulmuş organik kakao çekirdeklerini Tanzanya’da Kokoa Kamili’den getirdik.
Bu çekirdekler tek tek seçilip elde ayıklandı. Orta kavruldu. Kabuklarından ayrıştırıldı. Konçlandı. Temperlendi. Kalıplandı ve elde sarıldı.
Kakao çekirdeklerini ayıklarken, onları eşsiz kılanın kusurları olduğunu göz önüne alıyoruz. Bazı kusurlu çekirdeklerini bütünün bir parçası olarak bırakıyoruz.
Kakao çekirdeğinden çikolata bara anlamına gelen "BEAN TO BAR” akımının Türkiye’deki öncüsü olmayı hedefliyoruz. Bu akımın etik, çevresel ve sürdürebilirlik özellikleriyle elde edilmiş kakao tanelerinin yetiştiği iklim ve toprak çeşidine göre değişen tat notalarını kavurma metodumuzu da ayarlayarak çikolata barlarımıza yansıtmayı amaçlıyoruz.
Kokoa Kamili Brian Lobue ve Simran Bindra tarafından kurulmuştur. Kilombero vadisindeki kakao çiftçilerinin ürünlerini ucuza kapamak yerine yüksek fiyatlarla alarak onlara destek oluyorlar.
3 bin küçük çiftçiden ıslak kakao meyvelerini alarak, fermantasyon ve güneşte kurutma teknikleriyle yüksek kaliteli kakao çekirdeği elde ediyorlar. Ayrıca çiftçilere ekilmek üzere kakao çekirdekleri dağıtarak kakao ağaçlarının artışına destek oluyorlar. Bu sayede geçtiğimiz üç senede yaklaşık 140 bin ağaç dikimi gerçekleşmiştir.
Tadım Notaları: Yeşil Üzüm, Çikolatalı Brownie, Vişne
Bean to Bar Madagaskar
Bu çikolata bar için, fermente edilmiş ve güneşte kurutulmuş organik kakao çekirdeklerini Madagaskar’da Bejofe Estate’den getirdik.
Bu çekirdekler tek tek seçilip elde ayıklandı. Orta kavruldu. Kabuklarından ayrıştırıldı. Konçlandı. Temperlendi. Kalıplandı ve elde sarıldı.
Kakao çekirdeklerini ayıklarken, onları eşsiz kılanın kusurları olduğunu göz önüne alıyoruz. Bazı kusurlu çekirdeklerini bütünün bir parçası olarak bırakıyoruz.
Kakao çekirdeğinden çikolata bara anlamına gelen "BEAN TO BAR” akımının Türkiye’deki öncüsü olmayı hedefliyoruz. Bu akımın etik, çevresel ve sürdürebilirlik özellikleriyle elde edilmiş kakao tanelerinin yetiştiği iklim ve toprak çeşidine göre değişen tat notalarını kavurma metodumuzu da ayarlayarak çikolata barlarımıza yansıtmayı amaçlıyoruz.
Madagaskar’da Sambirano vadisinde bulunan Bejofe Estate, Bertil Akesson’un ailesinden yadigardır. 2 bin hektarlık bu organik kakao çiftliğinde senede 300 ton kakao üretilir. Trinitario ve Limitli Criollo çeşitleri bulunmaktadır. Güneşte kurutulan ıslak kakao tanelerinin kalitesi sayesinde craft çikolata dünyasında en çok aranan single origin kakao çekirdeğidir.
Tadım Notaları: Limon, Hurma, Frambuaz